İmplant diş nedir?
İmplant diş, eksik olan dişlerin yerine konması amacıyla, genellikle insan vücuduyla en uyumlu bileşik olan titanyum metalinin kullanılması ile hazırlanan yapay diş kökleridir. Çene kemiğinin içerisine yerleştirilen implantlar çiğneme, ezme gibi tüm fonksiyonları yerine getirir ve aynı zamanda güzel bir estetik görüntü oluştururlar. Daha önceden kaybedilmiş dişlerin yerine yapılabileceği gibi enfeksiyon, iltihap gibi bir durum yoksa diş çekimi sonrasında da yerleştirilebilir.
İmplant tedavisinin amacı çene kemiği üzerinde kullanılabilir dişler yaratmaktır. Bireylerdeki diş eksikliği sağlık ve estetik nedenlerle diş hekimliği alanında ayrı bir öneme sahiptir. İmplantlar kemik dokusunun uygun ve yeterli olduğu şartlarda sabit veya hareketli protezlerin yapımı amacıyla oluşturulurlar. Eğer hastanın kemik yoğunluğu ve uygunluğu yeterli düzeyde değilse işlem yapılmadan önce ağız içi kemik oluşturmaya yönelik çalışmalar yapılması gerekebilir. Bu işlemede kemik grefti denir. Yani alt veya üst çene kemiğinde eksilen kısmı tekrar yapılandırmak amacıyla yapılan bir işlemdir. Burada amacımız güçsüz olan kemik dokusunu yeniden güçlendirmek ve onarmaktır.
İmplant Diş Nasıl Yapılır ?
İmplant diş bir veya birden çok diş kaybı olan hastalara uygulanan diş ekimi tekniğine verilen isimdir. Bu dişler hem işlevsellik hemde görüntü olarak doğal diş görünümünde sonuçları veriyor. Bunun nedeni ise direk çene kemiğine bağlı olması ve kullanım gücünü buradan almasıdır. Bu uygulamayı kısaca özetlemek gerekirse; diş etinin altındaki çene kemiği içerisinde bir implant yuvası oluşturulmaktadır. Bu yuva diş kökünün içine sığabileceği genişliktedir. Yuva oluşturulduktan sonra diş eti tekrar eski haline döner ve çene kemiğinin implantı kabul etmesi beklenir. Yani implantın kaynaması gerekir. Yeterli verimlilikte olmayan çene kemiklerinde, kemik oranının yükselmesi ve kemiğin güçlendirilmesi için greft yapılması gerekmektedir. Greftin başarılı olması ve bütünleşmesi için iki veya üç aya ihtiyaç duyulmaktadır.
İmplant tedavisi uygulamada kolay ve pratik ama teknik kısımda deneyim ve bilgi birikimi gerektiren bir tedavidir. İmplant yapmaya karar veren hasta işlemleri diş hekimine bağlı olarak kademeli ve belirli bir sürede tamamlamakta ve daha sonra yeni dişlerine kavuşmaktadır.
Hastanın implant seçimi, implantın dişe uygulanması, diş kemiğinin kuvvetlendirilmesi, implant türünün tercihi gibi bir çok faktör dikkatle ele alınması gereken hassas konulardır. İşlemi yapan diş hekiminin bu konudaki tecrübesi tedavinin başarısı ile doğru orantılı olmaktadır. Bu bilgiler altında implant tedavisi kısa süreli bir çözüm değil çok uzun yıllar sürecek olan ağız ve diş sağlığının temelidir.