Hem plak hem de tartar, çürük, diş eti iltihabı ve diğer diş rahatsızlıkları riskini artırır. Plak ve tartarı nasıl ayırt edeceğinizi bilmek, diş sağlığı sorunlarının uyarı işaretlerini belirlemeye yardımcı olabilir.
Plak, bir kişinin dişlerini fırçalayarak çıkarabileceği yumuşak, berrak veya sarı bir bakteri tabakasıdır. Plak dişlere çok uzun süre oturursa diş taşı oluşturacak kadar sertleşir. Tartar genellikle daha koyu bir renge sahiptir ve yalnızca diş hekimi tarafından çıkarılabilir.
Plak ve tartarın nasıl oluştuğu ve nasıl çıkarılacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Oluşum ve Farklılıklar
Plak, birbirine yapışan bir bakteri koleksiyonudur. Dişler, diş etleri, dil ve ağız boyunca yaşayabilirler.
Bakteriler de dahil olmak üzere yaklaşık 700 küçük organizma türü dişlerin üzerinde ve çevresinde yaşar. Bu bakterilerin çoğu bir biyofilm oluşturmak için bir araya gelebilir.
Biyofilmler, bakterileri koruyan, onları daha güçlü ve çıkarılmasını zorlaştıran kalın, yapışkan maddelerdir. Kişinin dişlerinde veya diş etleri arasında gördüğü sümüksü, yapışkan beyaz veya sarı film plaktır.
Kişi plağı çıkarmazsa, tükürükten kalsiyum veya diğer mineralleri hapsederek kireçlenir ve sertleşmesine neden olur. Diş hekimleri sertleşmiş plak tartar veya diş taşı derler. Tartar dişleri lekeleyebilir ve renksiz görünmesine neden olabilir. Ayrıca plağı yakalayarak daha fazla tartar geliştirme riskini artırabilir.
Plak ve tartar, her ikisi de diş eti hastalığının formları olan diş eti iltihabı ve periodontitis riskini artırır.
Plaktaki bakterilere kronik olarak maruz kalmak, diş eti dokusunda iltihaplanmaya neden olur. Bu kanamayı, ağrıyı, kızarıklığı ve bazı durumlarda enfeksiyonları tetikleyebilir. Periodontitisin kronik iltihabı, kardiyovasküler hastalık dahil diğer hastalıklar için de bir risk faktörüdür.
Plak ve tartarı çıkarmak, dişeti hastalığının tedavisine yardımcı olabilir ve daha da kötüye gitmesini önleyebilir. Diş eti hastalığını yönetmek diş sağlığını da iyileştirebilir ve kişinin kronik hastalık riskini azaltabilir.
Plak Tedavisi & Temizleme
Düzenli fırçalamak ve diş ipi kullanmak plağı çıkarabilir. Tüm plağı ortadan kaldırmak için, dişler arasında ve bazen diş etlerinde birikme eğiliminde olduğundan, kişinin titiz olması gerekir. Bir kişinin halihazırda dişeti hastalığı varsa, diş eti şişmesi, daha fazla plağın saklanabileceği cepler oluşturabilir.
Diş temizliği bir kişinin gözden kaçırdığı plağı bulabileceğinden, düzenli diş hekimliği randevuları plak çıkarılmasına yardımcı olabilir. Diş taşı temizliği, iltihaplanmaya neden olabileceği ve tartar olarak sertleşebileceği diş etlerinin altındaki plağı temizler.
Dişlerdeki bazı plak belirtileri şunları içerir:
kronik ağız kokusu, çünkü plak oluşturan bakteriler kokabilir
bulanık veya sümüksü hissettiren dişler
diş ipi üzerinde beyaz veya sarı yapışkan madde
kanama veya ağrılı diş etleri
Florürlü bir diş macunu, bakteri ve plaktan kaynaklanan diş hasarını azaltabilir. Plak oluşturan bakteriler şekerle beslendiğinden daha az şeker yemek de işe yarayabilir. Önemli plak veya diş çürüğü öyküsü olan kişiler, diş hekiminde flor tedavisini seçebilirler.
Bir kişinin plak ve diş eti hastalığına yakalanma riski, aşağıdaki faktörlerden dolayı daha yüksektir:
düzenli olarak diş fırçalamamak veya diş ipi kullanmamak
diş çürüğü için genetik risk faktörlerine sahip olmak
sigara içmek
yüksek şekerli bir diyet yemek veya çok yüksek strese sahip olmak gibi belirli yaşam tarzı risk faktörlerine sahip olmak
Bir diş hekimi bir kişinin ulaşamayacağı plağı çıkarabileceğinden, düzenli diş bakımı aramamak
Dişlerin iyice temizlenmesini zorlaştıran diş telleri veya tutucular gibi oral cihazlar kullanmak
Diş taşı çıkarma
Kişi evde kendi başına tartarı veya taşı çıkaramaz. Tartar zordur ve onu çıkarmaya veya çekmeye çalışmak dişlere zarar verebilir.
Diş hekimleri tartarı profesyonel temizlik ile çıkarabilirler. Bazen ölçeklendirme ve kök planlaması önereceklerdir. Bu prosedür, ek birikimi önlemek için diş etlerinin altındaki plak ve tartarı gidermeye yardımcı olacaktır.
Bir kişi diş taşı fark ederse, düzenli olarak fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya devam etmek önemlidir. Diş taşı plağı çıkarmayı zorlaştırabilir, bu nedenle günlük diş ipi kullanmaya ve diş eti çizgisini fırçalamaya odaklan. Bir diş hekimi ayrıca özel diş macunu formülleri önerebilir.
Bir kişi şunları fark ederse tartar olabilir:
dişlerinde, özellikle diş etlerinin yakınında veya dişlerin arasında renksiz lekeler
dişlerinde sert, sert lekeler
şişmiş, ağrılı veya kanlı diş etleri
Bir kişinin tartar geliştirme riski, aşağıdaki faktörlerle daha yüksektir:
bir diş hekiminden düzenli ağız bakımı aramamak
düzenli olarak dişlerini fırçalamamak veya diş ipi kullanmamak
aralarında temizlemeyi zorlaştıran çarpık dişler
Özet
Tartar ve plağın çıkarılması, ciddi diş ve diğer sağlık sorunları riskini azaltabilir.
Düzenli fırçalama, bir kişinin sahip olduğu plak miktarını azaltabilir. Ancak tartarı gidermek için kişinin diş hekimine gitmesi gerekir.
Diş eti hastalığına sahip olabileceğinden şüphelenen kişiler, plak, tartar veya her ikisine sahip olduklarına inansalar da, derhal diş bakımı almalıdır.