Çürüyen dişlerin çekilmesine gerek duyulmayacak tedavi yöntemleri kanal tedavisi olarak bilinir ve Endodonti olarak da adlandırılmaktadır. Enfekte olmuş dişlerde ve şiddetli ağrıların yaşandığı durumlarda uzman hekiminizin görüşleri ve teşhisi neticesinde uygun tedavi yöntemine karar verilecektir. Endodonti tedavilerinde herhangi bir ağrı hissinin yaşanması söz konusu değildir. Yapılacak lokal anestezi neticesinde yaklaşık 1 saatlik süreçte tamamlanan uygulamalar ile rahat ve konforlu sonuçlar elde edilmektedir.
Diş minesinin iç kısmında diş kökü boyunca yer alan sinirlerin alınması neticesinde oluşan boşluk kanal tedavisi sayesinde doldurulmaktadır. Pulpa adı verilen damar ve sinirlerin iltihaplanması neticesinde oluşan ağrılardan, hassasiyetlerden ve kararma şikayetlerinden bu sayede kurtulmanız mümkün olacaktır.
Uygulanacak endodontik tedavi sayesinde pulpadaki sinirlerin alınması sağlanacaktır. Sonrasında ise boşluğun dezenfekte edilerek doldurulması aşamalarıyla işlem sona erecektir.
Nedenleri Nelerdir?
Geçmişte yaptırdığınız dolguların etrafında çürüklerin oluşması, çeşitli travmaların veya kazaların neticesinde sinirlerin ve damar dokusunun canlılığını kaybetmesi neticesinde iltihaplanma meydana gelebilir. Ayrıca dişlerinizi aşırı derecede sıkmanız ve gıcırdatmanız da buna neden olabilmektedir. Diş etinde ve çevresinde uzun süre tedavi edilmeyen rahatsızlıklar neticesinde endodontik tedaviler ön planda tutulmaktadır.
Belirtileri Nelerdir?
Pulpanın iltihaplanması halinde yüz bölgesinde apseler ve şişmeler meydana gelecektir. Ayrıca çiğneme esnasında şiddetli ağrılar, hassasiyet, diş renginde kararmalar, diş eti şişmeleri ve beyaz kabarcıkların oluşması da belirtileri arasında yer alacaktır.
Endodontik Tedavi Nasıl Gerçekleştirilir?
İlk olarak iltihaplanmanın görüntülenmesi için röntgen aşaması gerçekleştirilmektedir. Sonrasında ise lokal anestezi ile herhangi bir ağrı ve acı hissetmemeniz için uyuşturulmaktadır. Bir sonraki aşama dişe açılacak delik ile pulpa çevresindeki bakterilerin temizlenmesine yönelik olacaktır. Tamamen kök kanallarının temizlenmesinin ardından boşluğun doldurulmasıyla işlem sona erecektir. Diş özünün canlılığını kaybetmediği durumlarda tek seansta tamamlanan bu işlem, aksi bir durumda birden fazla tekrarlanmaktadır.