Dil yırtığı için ilk yardım ve tedavi

Dil kesilmesi, dil yüzeyinde derin bir kesik veya yırtık anlamına gelir. Bu tür bir yaralanma ciddi ağrı ve kanamaya neden olabilir.

Dil yaralanmaları, kişi yanlışlıkla dilini ısırdığında meydana gelir. Bu meydana gelebilir:

yemek yerken
spor yaparken
uyku süresince
nöbet sırasında
diş anestezi altındayken
düşme veya araç çarpması gibi bir yaralanmanın sonucu olarak
kendine zarar vermenin bir sonucu olarak
Bu yazıda dil laserasyonlarının semptomlarını ve tedavisini tartışıyoruz. Ayrıca ilk yardım ve tedavi sonrası ipuçları, olası komplikasyonlar ve ağız yaralanmalarını önleme yollarını da ele alıyoruz.

Semptomlar

Dil kesileri ciddi ağrıya, kanamaya ve şişmeye neden olabilir. Genellikle dilin uç veya orta kısmında oluşurlar. Kişi konuşmak, içmek ve yemek yutmak için dilini kullandığında, bu semptomlar çok rahatsız edici olabilir.

Bu bölgeye ulaşmak daha zor olduğu için dilin arkasındaki yırtıklar daha az görülür. Bununla birlikte, dilin bu bölgesinde meydana gelen yaralanmalar, büyük bir sinirin varlığından dolayı daha ciddi olabilir.

Tedavi edilmezse, dil kesilmesi enfekte olabilir. Bir enfeksiyonun belirtileri şunları içerir:

Ateş
şişme veya zonklama
açık veya beyaz akıntı
İlk yardım
Bir kişi dilini keserse, mümkün olan en kısa sürede ilk yardım tedavisini uygulamalıdır. Bunu şu adımları izleyerek yapabilirler:

elleri ılık su ve sabunla iyice yıkamak
herhangi bir kalıntıdan kurtulmak için ağzı temiz su ile çalkalamak
yırtılmaya bir gazlı bez veya temiz bir bez uygulamak
Kan yutmamak için kafayı öne doğru yatırırken kanamayı durdurmak için sıkı, tutarlı bir basınç uygulamak
Kanama durduğunda, insanlar bir buz küpünü emerek veya temiz bir beze sararak ve kesiğe uygulayarak şişlik ve ağrıyı azaltmaya çalışabilirler.

Önümüzdeki birkaç gün içinde, irin, ateş veya şişme gibi enfeksiyon belirtileri açısından yırtığın izlenmesi önemlidir.  Dil Yırtığı Eryaman

Ne zaman hekime gidilmeli ?

Bir kişi şiddetli bir dil yırtığı varsa derhal en yakın acil servisine gitmelidir. Ciddi bir dil kesisinin belirtileri şunları içerir:

basınç uyguladıktan sonra durmayan önemli kanama
durduktan sonra tekrar başlayan kanama
büyük bir açık yara
dili tamamen delmiş veya bir kısmını kesmiş bir yara
yutma, nefes alma veya ağzı açma ve kapama zorluğu
Reçetesiz satılan (OTC) ağrı kesici ilaçları iyileştirmeyen veya bunlara yanıt vermeyen şiddetli ağrı
Bir kişi, yaranın dili delen yabancı bir cisim sonucu oluşmuşsa da bir doktora görünmelidir. Nesne kirliyse, yara enfekte olabilir.

İnsanların, özellikle dil kısmen veya tamamen kesilmiş olması durumunda, şiddetli yırtıklar için mümkün olan en kısa sürede yardım istemeleri hayati önem taşır.

2015 yılında yapılan bir vaka çalışmasında, doktorlar kısmen kesilmiş bir dili dikişlerle başarıyla yeniden bağladılar. Bununla birlikte, yazarlar, 24 saat veya daha uzun bir gecikme olumsuz sonuçlara yol açabileceğinden, insanların yaralanmadan sonraki 8 saat içinde tedavi görmeleri gerektiğini belirtiyorlar.

Tedavi

Bir kişi bir hastaneye veya kliniğe yeni bir dil yırtığı ile gelirse, doktor ilk yardım uygulayacaktır. Yarayı temizleyecek, yabancı cisimleri, kiri veya kalıntıları temizleyecek ve kanamayı durduracaklardır.

Doktor, en iyi tedavi sürecini belirlemek için yaralanmayı görsel olarak inceleyecektir. Ayrıca enfeksiyon belirtileri veya sinir hasarı arayabilirler.

Kesinin ciddiyetine bağlı olarak, doktor kapatmak için dikişler veya dikişler kullanabilir. Lokal anestezik bölgeyi uyuşturabilir, böylece kişi o kadar acı çekmez. Bir doktor, enfeksiyonları tedavi etmek veya önlemek için antibiyotik verebilir.

Sütürler, 2 santimetreden (cm) (0.79 inç) uzun dil kesileri için önerilen standart tedavi olmasına rağmen, bazı durumlarda doktorlar başka yöntemler kullanmıştır.

Bir 2013 vaka çalışmasında, doktorlar 7 yaşındaki bir çocuğu büyük bir dilde yırtılma ile tedavi ettiler. Çocuğun ebeveyni dikişlerle tedaviyi reddetti, bu yüzden doktorlar çocuğun dilini doku yapıştırıcısı ile onardı. Rapora göre yapıştırıcı kabul edilebilir sonuçlar elde etti.

Bakım sonrası

Dil kesisinin iyileşmesi için geçen süre, yaralanmanın ciddiyetine bağlı olarak değişir. Küçük yırtıklar hızla iyileşebilirken, ciddi yaralanmaların iyileşmesi birkaç hafta sürebilir.

Bir doktor bir yırtığı emilebilir dikişlerle kapatırsa, bu dikişlerin vücudun emmesi 4-8 hafta sürebilir. Bir sağlık uzmanının, yara kapandıktan sonra naylon ve diğer emilemeyen dikişleri çıkarması gerekecektir.

Bir kişi, doktorunun bakım sonrası tavsiyelerine uyarak iyileşme sürecine yardımcı olabilir. Doktor şunları önerebilir:

dili olabildiğince sık tutmak
her yemekten sonra ağzı tuzlu su solüsyonu ile çalkalamak
Yaralanma bölgesine günde birkaç kez soğuk kompres uygulamak
ibuprofen veya asetaminofen gibi OTC ağrı kesiciler almak
Yoğurt, yumurta ve pişmiş sebzeler gibi yumuşak ve yutması kolay yiyecekler yemek
asidik, baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmak
tütün ürünlerinden ve alkolden kaçınmak

Komplikasyonlar

Dildeki birçok kesi komplikasyonsuz iyileşir. Bununla birlikte, herhangi bir açık yarada olduğu gibi, dil kesileri de enfeksiyon riski taşır.

Yarayı temiz tutmak bu riski azaltabilir, ancak bir kişi şişlik, irin veya ateş fark ederse bir doktorla konuşmalıdır.

Dil yaralanmaları da yara izi veya şişmeye neden olabilir. İltihaplanma, özellikle bir doktor emilemeyen sütürler kullanmışsa, dikişlerin yakınında meydana gelebilir. Bu belirti zamanla düzelebilir.

Sinirlere zarar veren derin kesikler dilin işlevini bozarak konuşmayı veya yutmayı zorlaştırabilir.

Ağız yaralanmalarını önleme

İnsanlar ağız yaralanmalarını şu yollarla önleyebilir:

Temas sporları oynarken kask, yüz maskesi ve ağızlık takmak
yavaşça çiğnemek, dili ısırmamaya özen göstermek
yemek çiğnerken konuşmaktan veya çoklu görev yapmaktan kaçınmak
Emniyet kemeri takarak ve çocuklar için yaşa uygun araba koltukları kullanarak araba çarpışmalarından yaralanma riskini azaltmak
Epilepsi ve diğer nöbet bozuklukları olan kişiler, uyku sırasında ağızlık takarak, reçeteli ilaçları alarak ve sağlık ekibinin belirttiği nöbet bakımı adımlarını izleyerek dil yaralanmalarını önleyebilir.

Özet

Bir kişi dilini kestiğinde dil yırtığı meydana gelir. Bu yaralanma yemek yerken, nöbet sırasında veya düşme veya kaza sonucu meydana gelebilir. Kişiler genellikle küçük dil yırtıklarını evde tedavi edebilir, ancak 2 cm’den uzun kesikler dikiş gerektirebilir.

İnsanların iyileşirken dil yırtıklarını yakından izlemeleri önemlidir. Dil yaralanmaları için sonradan bakım yumuşak yiyecekler yemeyi, sigaradan kaçınmayı ve yemeklerden sonra ağzı çalkalamayı içerir.

Bir kişi şişme, kızarıklık, sıcaklık veya irin gibi bir enfeksiyon belirtileri yaşarsa doktora görünmelidir.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

BİZE ULAŞIN

Eryamandis.net © 2024. All rights reserved.